divendres, 20 de juliol de 2012

Pastissos ecològics per a un dia ennuvolat


Sempre igual. Arriba el primer dissabte de vacances d'agost i tot col·lapsat. Casualment, jo em trobava a -on els imperatius de promoció turística anomenen- la Costa Brava, és a dir a l'Empordà. I en aquestes terres la diferència entre juliol i agost és clara: 50% més de turistes, 50% d'augment de les tarifes de l'hostaleria. Per sort ja marxàvem, només ens quedava l'última parada.

L'oratge d'aquest estiu és una mica capriciós. El cel a l'Estartit aguantava força, ara un núvol ara una escletxa i uns minuts de sol. Sense gaire convenciment d'anar a petar a una platja un 50% més plena, ens vam trobar amb una fira ecològica que no coneixíem: MÓN EMPORDÀ. Aquesta fira passa cada dissabte del més per un poble del Baix Empordà. I així va ser com vam descobrir què es pot fer per aprofitar un dissabte d'estiu ennuvolat: menjar els pastissos ecològics de la parada dolça d'aquesta fira ecològica.



Són pastissos artesans, elaborats amb productes ecològics. Vam comprar el sàcher: bomba de xocolate, deliciós, però potser el gust de la melmelada quedava en un segon pla. I també el pastís de xocolate i avellanes: boníssim, amb trossets minúsculs del fruit sec.


Però encara en tenia més, sobretot uns pastissos amb diferents tipus de melmelades que vam deixar per a una altra ocasió:

Per cert, també venen melmelades casolanes i ecològiques. I un chutney d'albergínia que vam comprar, però encara no hem tastat.

I així és com, ben endolcits, vam anar, finalment, a la platja, i ara sí, el sol va eixir. Just mentre a Barcelona i rodalia queia la famosa trompada. S'hi estava la mar de bé:

Pastissos del Món Empordà
Un pastís (gran!): 4 €
Qualitat-preu: 8,8
Els trobareu al mercat itinerant Món Empordà: cada dissabte Rupià (1r del mes), Corçà (2n), Verges (3r) i Torroella de Montgrí (4rt i 5è).

dissabte, 7 de juliol de 2012

El paradís dels pastissos


Si haguera de triar una pastisseria preferida, ho tinc claríssim: Foix de Sarrià (Barcelona). És un somni fet realitat, una dolça realitat. Senzillament, fan uns pastissos boníssims. Tots. Que si una mousse de taronja amb xocolate, que si un pastís amb quatre textures de xocolate diferents, que si xocolate i gerds, que si pastissos semigelats, que si braços de gitano i un llarg etcètera. I cadascun amb el seu nom: afrodisíac, brescià, liceu, euskal pastiza, tuc nevat, Montserrat Caballé...



Avui, però, us parlaré d'un sàcher que ens hem cruspit després de dinar. És el millor sàcher que jo he provat. La melmelada era de gerds, i tenia quatre capes, de manera que el xocolate queda molt ben repartit entre el bescuit de xocolate. Però sobretot té la virtut de no semblar un bescuit untat amb melmelada, sinó que és tot un pastís ja que el xocolate de les vores uneix el conjunt cosa que li dóna una textura unitària.



Fa un temps, vaig tindre l'ocasió de tastar el sàcher "original", aquell de l'Hotel Sàcher de Viena. Us he de confessar que era bo, però no tenia aquesta darrera virtut que us deia del sàcher de la Foix.

A més a més, anar a Sarrià a comprar un pastís, et transporta al món de l'antic propietari, el poeta J. V. Foix; i, també, et permet de fer una passejada pel carrer major o la plaça de Sarrià:



Però sobretot, et permet no sentir-te estafat. Aquesta és una de les qualitats dels pastissos de la Foix. Com totes las pastisseries de Barcelona, són cars, però no tant com a d'altres. És la millor qualitat-preu de la ciutat. Això sí, sobretot sobretot, no ho digueu als amos, a veure si encara ens pugen els preus!



Qualitat-preu: 10
Sàcher de 6/7 racions: 19,5€ (30€/kg)

Pastisseria Foix de Sarrià
Plaça de Sarrià, 12-13
Tel. 93 203 04 73
Barcelona 08017
info@foixdesarria.com